Skip to content

Dory Fillet Sweet Sour ( Ikan Dori Masam Manis)

May 11, 2010

Pernah makan dory fillet tak? Ikan ni adalah “feveret’ kami sekeluarga!. Biasanya ia di jual di pasaraya besar seperti Tesco, Giant dan lain lain. Kalau nak beli kena cari kat peti sejuk beku pasaraya tersebut  dan biasanya ia di jual 1 paket dalam lebih kurang Rm 5.00 – 6.00 sahaja.

Masa mula-mula nak beli was-was juga!! bukan apa… takut tak sedap atau tawar. Maklum sajalah Import frozen fish… dah berbulan-bulan disimpan dan disejukbeku, mungkin rasanya akan menjadi kurang enak! Tetapi sangkaan saya meleset!… Rasa ikan ini masih sedap manis dan lemak!!  Seingat saya dalam banyak kali beli cuma sekali saja yang kurang manis rasanya. Selebihnya memang sedap!!

Biasanya ikan ini saya masak sweet sour je…  Kesukaan anak saya!!

Cubalah resepi ni…

Resepi Ikan Dory Masam Manis

2 Keping Dory Fillet
1/2 inci halia ( dihiris)
1 labu bawang besar ( saiz kecil) – di hiris
2 ulas bawang putih ( dihiris)
5-6 biji cili api ( sebiji-sebiji atau di potong)
1 biji tomato  ( dipotong 6)
1 sudu besar cube mixed vege ( sejuk beku)
sedikit daun ketumbar
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Sedikit untuk menumis
1 sudu makan sos ikan ( option)
garam, gula dan sedikit serbuk kunyit

Cara penyediaannya

1. Lumur garam dan serbuk kunyit pada ikan Dory kemudian goreng keemasan. Angkat dan ketepikan.
2. Untuk sosnya, tumis bahan hiris hingga wangi, kemudian masukkan semua sos, mixed vege dan sedikit air.
3. Bila mendidih, sesuaikan rasanya dan masukkan daun ketumbar dan tomato yang telah dipotong dan tutup api.
4. Tuang sos masam manis pada ikan yang telah digoreng tadi dan hidangkan.

Selamat mencuba!

About these ads
2 Comments leave one →
  1. February 16, 2012 8:30 am

    Thanx. Memang dok cari resepi untuk ikan dory nier.

    Tau ikan nier wat fish n chip je, resepi lain tak try gi. Tapi dalam gambar nampak sedap, tue nak terus cuba tue. :)

  2. eqah permalink
    October 16, 2012 4:02 am

    thanks kak..dari haritu dah nak cari resepi wat ikan saye ;b nampak cam sedap jeeer..nak try lah..hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 27 other followers

%d bloggers like this: