Skip to content

Banana Chocolate Cake ( Kek Coklat Pisang )

June 15, 2010

Salam semua… Saya harap pengunjung2 blog saya ceria ceria selalu…. Sebenarnya saya ni baru balik dari kampung saya di Johor kerana meraikan hari pertunangan adik perempuan saya!!….. 4 hari bercuti dan dapat merehatkan fikiran memang best!! Tapi dekat kampung tak rajinlah pulak saya nak godak godak blog saya ni dek kerana kurang privacy!!! Dah balik ke rumah sendiri barulah ada mood nak bukak blog ni!! Sebenarnya kek pisang coklat ni saya buat awal… tapi rasanya belum terlambat untuk saya postkan resepi ni….

Puas merayap kat internet lalu saya terjumpa resepi kek coklat pisang ni…. Macam biasalah dapur saya ni, saya jadikan tempat ekperimen resepi-resepi baru…… terliur bebenor saya tengok gambar kek ni kat sini .  Tentang rasanya?? Mestilah sedap…. Kalau nak sedap buatlah frostingnya!! Kek ni lembut dan lembab. Simpan dulu semalaman barulah dimakan. Anak-anak pasti sukakan kek ni!!!

Resepi ni asal dari Joy Of Baking. Sesiapa suka buat kek dan pastry pergilah  kat blog ni, macam-macam ada!!! Untuk anda yang agak malas nak gi sana saya copykan resepinya…

Resepi Banana Cholate Cake

2 cups  ( 400g) Granulated white sugar
1 3/4 cups ( 245 g) All purpose flour
3/4 cup (75 g) cocoa powder
1  1/2 teaspoons baking powder
1  1/2 teaspoons baking soda
1/2 teaspoon salt
2 large eggs
1 cup mashed ripe banana ( about 2 med size bananas)
1 cup (240 ml) warm water
1/2  cup (120 ml) milk
1/2  cup (120 ml) corn oil
1/2 teaspoon vanilla extract

Chocolate Ganache Frosting

8 ounces (227 grams)semisweet or bittersweet chocolate, cut into small pieces
3/4 cup (180 ml) heavy whipping cream
1 tablespoon ( 14 g) unsalted butter

Method

1. Preheat oven to 350 degree F (180 degrees C) and place rack in the centre of the oven. Butter, or spray with a non stick vege spray, 9 x 13 inch ( 23 x 33 cm ) pan. Set aside.

2. In a large bowl wrisk together the sugar, flour, cocoa pwder, baking soda and salt. set aside.

3. In another large bowl, whisk together the eggs, mashed bananas, water, milk, oil, and vanilla extract. Add the wet ingredients to the dry ingredients and stir, or whisk, until combined. You will notice that the batter is quite thin. Pour the batter into the prepared pan and bake for about 35 to 40 minutes or until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean.

4. Remove from oven and let cool on a wire rack. When completely cooled, frost with the Ganache.

Ganache: Place the chopped chocolate in a medium sized stainless steel, or heatproof bowl. Set aside. Heat the cream and butter in a medium sized saucepan over medium heat. Bring just boil. Immediately pour the boiling cream over the chocolate and allow to stand for 5 minutes. Stir until smooth. When ganache has completely cooled. beat until soft and fluffy. Then spread the frosting on top of the cake. Can garnish with dried banana chips.


5 Comments leave one →
  1. June 16, 2010 3:19 pm

    Kak wana, saya yang malas ni selalu beli kek kat sini tapi bila nampak kek akak huh tak tahaaaannn mak cik, esok gi town cari pisang he..he..

  2. June 16, 2010 4:21 pm

    Akak pun bukan pro sangat wat kek ni…. sama2lah kita belajar…..

  3. June 30, 2010 1:27 pm

    jadi pengan..

    bagi donk..
    hhehehe

  4. June 30, 2010 1:33 pm

    bikin gendut haha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: