Skip to content

Pais Ikan Kembung Dengan Seafood

June 17, 2010

Awalnya saya nak masak pais ikan kembung untuk lauk tengahari ni….. tapi terpandang pula saya udang dan sotong yang tidak di masak-masak sejak  3 minggu lalu….. Saya pun terfikir untuk mencampurkan sotong dan udang  tadi kedalam pais ikan kembung saya!!. Malangnya dalam gambar ikan kembung saya tak kelihatan  sebab duduk kat bawah!! Udang dan sotong pula yang  interfreme lebih sebab duduk kat atas!!!. Anyway cubalah resepi pais ni….. kalau anda makan pais ikan pun dah sedap apalagi jika ditambah seafood!! Marveless ooo….. Semerbak bau daun pisang ni betul-betul merangsang selera!!. Makan dengan nasi panas-panas dan jangan lupa dengan timun dan sambal belacannyer…. Ermmmmmm meleleh air liur!!!!!

Resepi Pais Ikan Kembung Dan Seafood

3 ekor ikan kembung ( apa-apa ikan pun boleh )
10 ekor udang sederhana ( dibersihkan dan dibuang kulit )
3 ekor sotong ( di bersihkan dan dipotong2)
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/4 inci kunyit
8-10 biji cili padi
1 sudu makan asam jawa ( buang bijinya)
1 sudu makan penuh gula
1 sudu kecil garam
sedikit serbuk perasa
Daun pisang secukupnya

Cara penyediaannya

1. Tumbuk halia, kunyit, cili padi, bawang merah, bawang putih, gula dan garam hingga lumat.
2. Gaulkan bahan tumbuk tadi dengan asam jawa dan perasa.
3. Kemudian satukan  semua bahan tadi dengan seafood dalam 1 mangkuk.
4. Bungkus seafood dalam daun pisang yang telah dilayur atas api. Klip tepinya dengan lidi atau stepler.
5. Kemudian letakkan dalam tray pembakar atau caserol tahan panas. Bakar  dalam oven selama 1/2 jam, 180 darjah celsius.
6. Kalau tak ada oven boleh bakar atas kuali non stick dengan dapur gas.

2 Comments leave one →
  1. June 30, 2010 1:55 pm

    kayaknya enak

Leave a comment