Skip to content

Daging Goreng Berempah

May 27, 2010

Bila buka peti sejuk, cuma ada daging lembu je… So kat kepala saya dok mikir menu apa nak saya masak lak kali ni….. Sudah tentu saya pilih resepi yang senang dan bahan-bahannya sedia ada kat dapur!. Daging goreng berempah ni ‘feveret ‘  husband saya… kalau saya masak daging goreng ni mesti dia akan kata … best!!!!.

Apa-apapun selamat mencuba resepi ni….

Resepi Daging Goreng Berempah

250 g daging Lembu (di potong2)
1 labu bawang besar ( saiz kecil )
1/2 inci halia ( dihiris)
1 biji cili merah ( dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 sudu makan penuh serbuk kari
1 biji tomato ( potong 6)
daun bawang ( dipotong)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil kicap manis
sedikit garam dan serbuk kunyit
Sedikit minyak

Cara membuatnya

1. Daging yang telah digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Masak dalam kuali untuk  di keringkan airnya.
2. Jika daging belum empuk masukkan sedikit air lagi dan masak sehingga daging empuk.
3. Jika daging telah lembut masukan sedikit minyak dan bahan-bahan yang telah dihiris tadi, goreng seketika.
4. Masukkan  serbuk kari, sos, kicap manis dan sedikit air. Kacau hingga kering sedikit.
5. Sesuaikan rasa masukkan buah tomato dan daun bawang. Angkat dan hidangkan

No comments yet

Leave a comment