Skip to content

Nasi Minyak Pandan

May 30, 2010

Hari ni cuti… biasanya hari cuti ni bila tak keluar jalan-jalan, inilah peluang nak mencuba resepi-resepi baru… Kali ni saya try wat Nasi minyak pandan!. Resepi asalnya dari majalah Rasa. Tapi saya dah ubah suai sepenuhnya ikut kapasiti isi rumah saya!!! Walaupun ni first time try tapi menjadikkk! dan kami makan bersama Kari Ayam hijau, acar timun, popedom dan sambal belacan!! Marvelessss!!!

Resepi Nasi Minyak Pandan

3 cawan beras basmathi
6 helai daun pandan
4 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 sudu minyak sapi
1/2 inci halia ( dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
3 – 4 biji bawang merah (dihiris)
1 btg kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Bawang goreng
daun ketumbar
1/2 kiub ayam
1 sudu makan garam
sedikit pewarna hijau

Cara Penyediaan

1. Beras basmathi dicuci bersih kemudian masukkan dalam rice cooker. Masukkan  secawan air kedalam beras tadi dan rendam seketika.
2. Daun pandan dikisar bersama secawan air, tapis dan ketepikan.
3. Panaskan minyak sapi kemudian tumis bahan hiris, kiub ayam,  kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga wangi.
4. Masukkan air pandan tadi bersama dengan 2 cawan air kedalam tumisan.
5. Kemudian curahkan air tumisan tadi ke dalam rice cooker yang mengandungi beras basmathi tadi.
6. Masukkan garam dan susu cair ke dalam beras tadi.
7. Tekan ON pada rice cooker, dan masaklah nasi seperti biasa.
8. Bila nasi kering titikkan pewarna hijau keatas nasi. Kemudian tutup periuk nasi hingga masak.
9. Bila nasi telah masak kacau dan taburkan dengan daun ketumbar dan bawang goreng.

4 Comments leave one →
  1. dewi permalink
    January 3, 2011 12:37 pm

    salam.. thanks for the recipe. sangat mudah, dan sedap.. cuma saya gantikan minyak sapi dengan planta.. sebab lagi suka bau planta dari minyak sapi, dan susu cair saya tukarkan dengan susu segar, takde stok susu cair. terperanjat encik suami tengok nasi warna hijau, bau wangi sangat.. makan bertambah2 kena plak dengan kari ayam hijau, resepi google dekat thai’s website. tak ingat website apa. terima kasih lagi sekali..

    • January 14, 2011 8:00 pm

      salam dewi… sama2!! Alhamdulillah menjadikk!! sedapkan nasi pandan ni…. my hubby pun suke…

Trackbacks

  1. Kari Ayam Hijau « Potret Kasih
  2. Kari Ayam Hijau | Potret Kasih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: