Skip to content

Macaroni and Cheese

June 26, 2010


Hari tukar selera…. buat Macaroni and cheese…. atas permintaan anak perempuan saya yang berhari-hari minta saya masak macaroni and cheese ni!!. Puas menggodak internet cari resepi lastly  decide nak guna resepi dari mesra.net!!. Sedap… lemak-lemak gitu!!. tapi saya tak boleh nak makan banyak kerana muak….. Maklum jelah tekak dah biasa dengan nasi goreng belacan ni tiba-tiba nak  tukar ngan cheese pulak!!!! Terkejut beruk anak tekak makcik!!!!

Rasepi Macaroni And Cheese ( sumber : mesra.net )

475 ml susu segar
1 helai daun bay
secubit serbuk buah pala
50 g mentega
40 g tepung
175 g cheese Parmesan atau Cheddar (atau campuran kedua-dua) – (grated)
40 g serbuk roti
450 g macaroni (atau pasta yang pendek)
secubit garam
sedikit serbuk lada hitam

Cara Penyediaan

Untuk membuat “bechamel sauce” :

1. Panaskan susu dan daun bay di dalam periuk kecil dengan api perlahan. Awas, jangan biarkan ia mendidih. Ketepikan.

2. Cairkan mentega di dalam periuk. Masukkan tepung, sebatikan. Masak selama 2-3 minit. Hati-hati agar tidak hangit. Tapiskan campuran susu tadi dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi. Sebatikan dan gaulkan perlahan. Masak sehingga mendidih, kacau selalu. Masak selama selama 4-5 minit. Masukkan sedikit garam dan lada hitam dan serbuk buah pala. Padamkan api dan masukkan 30 ml cheese dan kacau hingga cheese cair dan sebati.

3. Panaskan oven 200 darjah C (400 darjah F). Sapukan sedikit mentega pada bekas casserole (oven proof) dan taburkan sedikit serbuk roti.

4. Sambil itu, rebus pasta dengan air yang dimasukkan sedikit minyak dan garam (atau salted butter) sehingga 3/4 masak atau “al dente”. (Tip : kurang sedikit daripada masa yang dianjurkan di paket).

5. Buang air rebusan pasta dengan penapis. Masukkan ke dalam “sos bechamel” tadi, gaul rata. Masukkan ke dalam bekas casserole. Taburkan serbuk roti dan baki cheese tadi. Bakar selama 20 minit sehingga kekuningan dan cheese membuak.

8 Comments leave one →
  1. June 26, 2010 8:20 am

    Salam kenal Wana, lompat dari Kelab Masakan Ben tu haa…bayak resepi menarik, gambar pun cantik….bole la bertandang selalu sini nnt…eh?

  2. June 26, 2010 9:57 am

    Wslm Ummi….
    Salam ukhwah juga buat ummi. Saya pun baru je surf blog ummi…. banyak resepi best2 dan gambar makanan kat blog ummi meletop!!!. Anyway terimakasih sbb singgah rumah saya ni…. resepi saya biasa2 je!! nice to know you…. saya pun nanti akan selalu ke rumah ummi plak.. cari resepi………

  3. Aries MooN permalink
    June 26, 2010 2:38 pm

    My favourite food and it look so delicious!!

  4. June 30, 2010 1:30 pm

    pengen coba bikin ahh..
    thanks yaa..

    • July 1, 2010 3:49 am

      Silakan…. Kalu mahu coba…. kuahnya yang banyak… lebih moist dan enak!!

  5. June 30, 2010 1:34 pm

    kayaknya kalo makaronin ya di kasih taste rasa rendang pasti lebih yummi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: