Ikan Dori Goreng Tepung Bersos Cili
Saya paling suka masak ikan dory…. Sebabnya saya tak payah susah-susah siang ikan ni…. cuma defrost dan terus masak je. Lagi pun ikan ni sangat sedap dan senang nak makan sebab tak ada tulang yang sangat di geruni oleh anak perempuan saya….. sampai sekarang anak saya tak berapa suka makan ikan sebab takut tulang…. reason tu di guna pakai dari dia masih kecil hingga sekarang!! Saya pun dah tak tau nak wat cam mana lagi sehingga lah saya bertemu dengan ikan dori ni….
Tapi kali ni saya memasak ikan dory simple je… saya goreng dengan tepung dulu kemudian baru saya curahkan dengan sos! Sedap, tak pedas sangat dan sangat sesuai untuk insan- insan yang takut tulang seperti anak perempuan saya……………
Resepi Ikan Dori Goreng Tepung Bersos Cili
2 keping ikan dori
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
1 -2 sudu makan tepung gandum
minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan
1. Lumurkan garam dan serbuk kunyit pada ikan.
2. Kemudian celupkan ikan pula dalam tepung gandum.
3. Goreng Ikan hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
4. Sediakan sos.
Untuk Sos
1 biji bawang besar ( dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 inci halia (dihiris)
3 biji cili kering ( digunting nipis2)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil sos ikan ( option)
1 biji buah tomato ( potong 6)
daun bawang ( dipotong)
Cara penyediaannya
1. Tumis bawang hiris hingga wangi.
2. Masukkan semua sos dan sedikit air. Kacau hingga mendidih dan sedikit pekat.
3. Sesuaikan rasa. Masukkan tomato dan daun bawang. Tutup api dan curahkan atas ikan.
emmm saya berkongsi minat dengan awak… saya pun suka ikan dory ni, kat tesco murah je ikan ni, nanti saya nak try resepi ni, thanks for sharing
salam zaini… ikan dory ni memang sedap… anak I memang suka… senang nak makan sebab tak de tulang!!!
Ikan dori ni ada tanda halal tak.?