Meehoon Sup ( Bihun Sup )
Bila anak tekak dah terlalu jemu makan nasi, pilihan yang paling tepat adalah mihun sup….. Meehoon sup ni dari dulu sampai sekarang my ‘feveret’ dan sampai bila-bila pun ia tetap menjadi my’ feveret’ food!! Saya sendiri pun tak tahu mengapa saya sukakannya…..
Kalau ada tetamu datang kerumah saya pun, saya suka sangat menjamu mereka meehun sup. Mungkin juga sebab ia senang nak disediakan dan cara membuatnya juga tak banyak kerenah!!!! Biasalah, orang yang tak berapa rajin macam saya ni, jika buat sesuatu suka benda yang senang-senang je…..Sebab tetamu saya selalu kata ” Buat susah-susah je!”, bila saya mula menghidang makanan. Dan mulut saya cepat menjawab ” Eh tak lah…. saya buat yang senang-senang je!!!!. Hah baru tau…….
Anyway saya minta maaflah sebab gambar yang saya ambil tak berapa cantik….. saya tak mekapkan model saya tu cantik cantik…… sebab dekat kepala saya ingat nak makan je…… Saya ambik gambar ni kat pinggan yang kami nak makan! tu yang nampak selekeh bebeno……Tapi kira halallah… janji ada gambo!!
Kalau makan Meehoon sup tu, jangan lupa sambal kicap…. bagi saya ni kalau makan mihun sup, tak ada sambal kicap baik tak payah makan!!! Sambal kicap ni suatu yang sangat penting! bila makan baru berpeluh2!!
Kalau nak resepi boleh amik kat bawah!!
Resepi Bihun Sup
1 bungkus Mihun
100-200 g taugeh ( celur )
Daun sup
Daun Bawang
Bawang goreng
Fish cake/ fish ball ( di potong dan di goreng) – option
Cara membuatnya
1. Rendam bihun hingga lembut.
2. Celur bihun dalam air panas.
3. Sementara tu siapkan sup dan sambal kicap.
Untuk Sup Ayam
1 ekor ayam ( potong 4 dan di bersihkan)
5 -6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1-2 inci halia ( ikut saiz)
1 sudu besar lada putih
1 sudu kecil campuran jintan manis dan jintan putih
3 kuntum bunga lawang
2 kulit kayu manis
4 biji pelaga
1 sudu besar rempah sup ( serbuk)
1 sudu makan rempah kurma (option – jika suka sup lebih berempah)
garam
sedikit perasa/kiub ayam – option
Cara penyediaan
1. Tumbuk lada putih, jintan, halia, bawang merah dan bawang putih.
2. Kemudian tumis kayu manis, bunga lawang, pelaga dan bahan tumbuk hingga wangi dan kering airnya.
3. Masukkan, semua rempah, air hingga 3/4 periuk dan ayam. Masak hingga ayam empuk.
4. Sesuaikan rasanya. Tutup api.
5. Keluarkan ayam. Siat kecil2 isinya kemudian hidangkan dengan bihun celur tadi.
6. Tulang ayam dimasukkan semula dalam sup, Reneh dengan api perlahan.
Untuk Sambal kicap
10-20 biji cili api
1 ulas bawang putih
2 sudu makan gula
1 sudu kecil garam
4 sudu besar kicap manis ( boleh tambah jika pekat sangat)
Cara penyediaan
1. Tumbuk lumat cili padi, bawang putih, garam gan gula.
2. Masukkan kicap manis dan kacau sebati hingga gula dan garam benar2 larut.
3. Hidang kan bersama bihun celur, kuah sup dan bahan2 lain.
kak wana, sambal kicap tu tak tahannnn mak cikkkk sgt soookkaaaaaaa, esok gak menapak gi china town cari bahan ngeh..ngehh
Salam Intan… semoga tercapailah niat awk tu nak makan sambal kicap !! Duduk kat Oversea tak susah ke nak cari bahan 2 tu… tengok kat blog cam best je duduk kat sana!! kita kat sini entah bilalah nak tengok negara orang…..
thankk uuuu utk resipi nii!bolehlaaa masak pagi ni:D. itulah mak suruh blaja masak sebelum pegi oversea, malas. teringin pulak nak makan mihun sup harini!
dari adelaide, australia 🙂
Salam farina…
Terima kasih kerana singgah sini… silalah!! Resepi ni memang untuk di kongsi bersama. Harap farina suka dengan resepi ni….
Salam Kak Wana,
Saya tengah browse resepi Meehun Sup, terjumpa blog akak. Thank you very much. Saya mesti nak cuba resepi favourite saya ni.
Thank you again, God bless.
Liz
Tq liz kerana sudi cuba resepi ni… insyaAllah sedap dan menjadikk..
assalam , kak resepi ni untuk berapa org yer :p
Tgh masak resepi ni. Duduk kat Pittsburgh,PA payah nak cari sup sedap untuk musim sejuk. Plg dekat pun Vietnamese restaurant. Pergi Washington DC or NY blm tentu dapat. Spices senang cari, tapi rempah sup tak da :(. Harap menjadi!