Skip to content

Daging Lada Hitam Bercili

May 25, 2010

Hari ni agak sibuk sikit….. ni je yang sempat saya masak untuk famili tercinta…. walaupun sekarang ni mood nak memasak agak menurun hingga di tahap melampau, tapi diri ini mengagahkan jua jiwa dan raga untuk memasak…. Oklah jugak…. janji masak!!!!!

Resepi  Daging Lada Hitam Bercili

200 g daging lembu
1 labu bawang besar ( potong bulat)
3 biji cili kering ( digunting nipis2)
2 ulas bawang putih ( dihiris)
1/2 inci halia ( dihiris)
1 sudu makan lada hitam ( ditumbuk)
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 biji tomato ( potong 6)
sedikit minyak masak

Cara Penyediaan

1. Masak daging hingga kering air dalam kuali. Jika daging keras sila tambah air dan masak semula hingga empuk.
2. Jika daging sudah empuk masukkan 2 sudu besar minyak dan goreng seketika.
3. Masukkan bahan2 hiris ke dalam daging tadi.
4. Masukkan lada hitam tumbuk dan sos tiram serta kicap manis.
5. Tambahkan sedikit air kemudian masukkan buah tomato.
5. Sesuaikan rasa dan angkat!.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: