Skip to content

Masak Lemak Ikan Cencaru Salai

May 11, 2010

Lauk makan malam saya hari ni timbul dari ikan bakar saya tidak disentuh oleh anak anak saya tengahari tadi…. Bila ia telah sejuk dan tidak sedap untuk dimakan lalu saya asingkan isinya lalu dimasak begini….  Sedap dan senang pula di makan kerana tulangnya telah saya buangkan…

Samada orang lain pernah memasak begini atau tidak saya tidak tahu…tetapi cubalah Ikan salai masak lemak rekaan saya ni….

Resepi Cencaru Salai Lemak

2 ekor ikan cencaru
1/2 inci halia  ( di hiris/ditumbuk)
5-10 biji cili padi ( ikut kepedasan yang di ingini)
3 ulas bawang merah (dihiris atau di tumbuk)
2 ulas bawang putih ( ditumbuk)
2 cawan santan ( saya guna 1 cawan  susu cair + air )
1-2 keping asam gelugur ( bergantug pada saiz)
Daun ketumbar ( dipotong2)
daun bawang ( hiasan)
sedikit minyak
garam
perasa ( jika suka)
1 btg serai – dititik

Cara penyediaan

1. Grill /salai ikan cencaru yang telah dibersihkan. Kemudian ambil isnya sahaja.
2. Tumis bahan tumbuk/hiris hingga wangi, kemudian masukkan ikan, serai ,santan, cili api dan asam gelugur.
3. Kacau hingga kuah mendidih. Sesuaikan rasanya taburkan dengan daun ketumbar, Kacau sebentar.
4. Tutup api. Hidangkan dengan daun bawang yang di potong.

* cili api tu masukkan sebiji-sebiji, dititik atau di potong – bergantung pada anda.


No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: