Skip to content

Acar Timun Dan Karot

April 4, 2010

Acar timun ni sangat sesuai jika di makan bersama nasi beriani, nasi minyak atau nasi tomato. Lauk sampingan yang mesti ada seperti ayam masak merah, kuzi, dalca dan sebagainya. Caranya sangat mudah cuma gaulkan semua bahan dan perap dalam petisejuk selama lebih kurang 1 jam, atau pun boleh check jika karot tu dah tidak berapa keras dan rasa masin,manis dan masamya dah betul-betul meresap kedalam sayuran… dah bolehlah di makan.

Jika anda suka boleh letakkan sedikit hirisan halia. Ia sangat elok untuk kesihatan tetapi saya tidak meletakkannya kerana anak-anak saya tak berapa sukakannya.

Enjoy….

Resepi Acar Timun

1 biji timun ( potpng memanjang)
2 batang karot (potong memanjang)
1 labu bawang besar ( hiris nipis)
1 biji cili merah( dihiris nipis)
2-3 sudu besar gula
1 sudu teh garam
4-5 sudu besar cuka makan ( jika tak suka cuka boleh guna jus limau nipis 1/2 cawan)

Cara membuatnya

1. Satukan semua bahan. Sesuaikan rasa kemudian simpan dalam peti sejuk  selama 1/2 jam atau lebih sebelum menghidang.
2. Hidangkan bersama nasi tomato, dalca dan ayam masak merah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: