Skip to content

Ikan Tongkol Goreng Berempah

April 20, 2010

Biasanya kalau masak ikan tongkol keluarga saya lebih suka ia di goreng saja, tapi kali ini saya masak lain sikit. Saya goreng kemudian di tumis dengan rempah kari pula…. Sedap di makan dengan nasi panas-panas……

Resepi Ikan Tongkol Goreng Berempah.

1 ekor ikan tongkol sederhana besar ( dibuang perut, dibersihkan dan di potong)
1 sudu kecil garam
1 sudu serbuk kunyit
1 biji bawang besar
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
1 sudu makan serbuk kari
1 sudu besar sos tiram
5-6 biji cili api ( sebiji-sebiji atau di potong)
1 sudu makan jus limau kasturi
Sedikit gula
Daun Ketumbar
Tomato ( dipotong)

Cara penyediaannya

1. Ikan di gaul dengan garam dan serbuk kunyit kemudian di goreng. Ketepikan.
2. Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi.
3. Kemudian masukkan sedikit air dan serbuk kari, kacau hingga mendidih.
4. Masukkan sos tiram, jus limau, gula, buah tomato, daun ketumbar serta ikan yang telah digoreng tadi.
5. Sesuaikan rasa dan angkat.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: