Skip to content

Ikan Siakap Goreng Bercili

March 28, 2010

Peti sejuk saya dah mula kosong… hari ni bila saya bebelanja, terpaut pula dengan ikan siakap yang baru sampai yang sungguh segar dan sungguh menggiurkan… Plan asal nak masak ikan siakap kukus…. tetapi anak perempuan saya minta saya memasak ikan siakap goreng bercili.

Rasa puas hati makan ikan ini. Rasanya sungguh manis dan isinya lemak dan lembut. Resepi saya ambil  dan adaptasi dari majalah Rasa! Jika anda sudah lama tidak makan ikan siakap, cubalah resepi ini ……

Enjoy!

Resepi Ikan Siakap Goreng Bercili

Bahan-bahannya

1 ekor ikan siakap
2 sudu makan tepung ubi
Minyak secukupnya (untuk menggoreng)
daun selasih
1 biji cili merah ( hiasan)
3 helai  daun limau purut

Bahan A

5 biji cili merah atau cili kering kisar
4 – 6 biji cili padi
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
20gm batang ketumbar
4 sudu besar sos cili
2 sudu makan  kicap ikan (sos ikan)
1 sudu besar gula
sedikit serbuk perasa
(kesemua bahan dikisar hingga halus)

Cara Memasak

1.Sapukan kedua belah ikan dengan tepung ubi dan goreng dalam minyak yang banyak hingga kekuningan.Ketepikan.
2.Panaskan minyak dan tumis bahan A hingga garing.
3.Apabila garing dan pecah minyaknya, angkat dan tuangkan ke atas ikan yang siap digoreng.
4.Panaskan minyak dan goreng daun selasih,daun limau purut dan cili merah hingga garing kemudian hiaskan di atas ikan tadi.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: