Skip to content

Kari Daging

March 8, 2010

"kari daging"

Hari ini saya breakfast dengan roti cicah kari daging….. Biasanya  saya layan kari daging bukan saja dengan roti, tetapi dengan lempeng, roti jala atau roti canai!! Tapi kali ni kami makan kari dengan roti gandum berserat je!!  Ia lebih mudah di sediakan dan lebih sihat…..

Apa-apapun enjoy the recipi….bye!

"kari daging""kari daging"

Resepi Kari Daging

500 g daging ( dibersih dan dipotong)
4-5 biji kentang (di kopek dan di potong2)
3 sudu besar  serbuk kari ( campurkan dengan sedikit air)
1-2 labu bawang besar (di tumbuk atau di hiris)
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia ( ditumbuk)
1/2 cawan bawang goreng ( tumbuk untuk pekatkan kuah)
1/2  cawan daun ketumbar ( di potong2)
1 mangkuk susu cair
kulit kayu manis
buah pelaga
bunga lawang
daun kari
2-3 keping asam gelugur
garam, perasa

Cara membuatnya.

1. Tumis bawang besar,bawang putih, daun kari, halia, buah pelaga, bunga lawang dan kayu manis hingga wangi dan pecah minyak.
2. Masukkan serbuk kari yang telah di gaul dengan air. kacau rata kemudian masukkan daging.
3. Bila kecut masukkan sedikit air dan kentang . Tutup hingga daging dan kentang empuk.
4. Masukkan susu cair, asam gelugur garam dan perasa. Masak dan sesekali kacau hingga pekat yang last masukkan daun ketumbar dan bawang goreng
5. Bolehlah dihidangkan dengan makanan sampingan seperti roti canai, roti dll.

"kari daging"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: