Skip to content

Sayur Kobis Masak Air ( Bening )

June 8, 2010

Saya sangat suka makan sayur. Cara masakan yang sangat saya suka adalah masak air…… di kalangan orang-orang jawa memanggil masakan ni adalah’ sayur bening’. Bening tu maksud dalam bahasa melayunya adalah ‘ jernih’  atau ‘tenang’. Oleh kerana sayur ni jernih aje rupanya maka ia di panggil sayur bening. Sayur ni sangat sesuai untuk orang-orang yang sedang berdiet kerana cara penyediaannya hanya direbus dan  tidak menggunakan minyak.  Cara membuatnya pun senang sangat, sesuai dengan orang yang tak berapa rajin macam saya……. Kalau masak sayur ni jangan lupa buat sambal belacan dan sedap dimakan  dengan ikan goreng atau ikan bakar.

Resepi Sayur Kobis masak air

1/4 biji kobis bulat.
1 biji karot ( saiz kecil) – potong memanjang
1 sudu ikan bilis yang tlh di buang perut dan di belah dua.
1 biji bawang besar ( dipotong)
1 lt air
sedikit garam
sedikit perasa ( jika suka)

Cara penyediaan

1. Satukan air, bawang besar,  dan ikan bilis dan masak hingga mendidih.
2. Masukkan sayur-sayuran dan sesuaikan rasanya. bolehlah diangkat dan dihidangkan.

About these ads
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 27 other followers

%d bloggers like this: