Skip to content

Ikan Kembung Bakar Daun Lengkuas Cicah Air Asam

June 8, 2010

Wah!….. semerbak betul bau ikan bakar saya ni sampai melompat-lompat kucing kat belakang rumah …. Aroma daun lengkuas ni memang menyelerakan.  Sedari kecil lagi saya ‘terlalu’ suka makan ikan bakar….. Tak kira ikan apa sekalipun saya tetap suka…. Tujuan membalutkan daun lengkuas ni sebab nak menerbitkan baunya…. aroma daun lengkuas memang melekat pada daging ikan… tu yang best sangat tu….. Kalau nak sedap, makan panas-panas!! baru terangkat bila di cicah dengan air asam jawa….. Layan gilerrr…..

Resepi Ikan Kembung Bakar Daun Lengkuas

3 ekor ikan kembung (  dibuang perut dan dibersihkan)
sedikit serbuk kunyit
secubit garam
3 helai daun lengkuas ( atau daun pandan pun boleh )

Cara penyediaan

1. Lumurkan serbuk kunyit dengan sedikit garam.
2. Balutkan badan ikan tadi dengan daun lengkuas.
3. Bakar atau grill atas api sederhana. Saya bakar atas dapur gas je dengan kuali leper non stick.
4. Balikkan dan bila masak boleh angkat dan hidangkan dengan  air asam jawa.

Resepi Air asam Jawa (sos cicah )

1 biji bawang besar( potong dadu )
1 biji buah tomato ( potong dadu )
1 cawan air masak
5-10biji cili padi ( hiris nipis)
1 genggam asam jawa
1 sudu besar penuh gula
1 sudu kecil garam
1/2 inci belacan bakar ( jika suka)

Cara penyediaan

1. Gaulkan 1 cawan air bersama segenggam asam jawa. Ambil jusnya.
2. Satukan semua bahan tadi dengan jus asam jawa.
3. Kacau hingga rata sehingga  gula dan garam larut.
4 Sesuaikan rasa ikut citarasa anda… hidangkan dengan ikan bakar tadi dengan air asam.

About these ads
6 Comments leave one →
  1. June 8, 2010 4:37 pm

    sedapnyaaaaa kak kalau dekat kompom bawa pinggan ngan nasi he..he.. version tak malu ni

  2. June 9, 2010 1:45 am

    Jomlah!!!….silalah datang makan… tapi nanti tolong basuh pinggan!!! hehehe ( version tak malu jugak ni.)

  3. June 30, 2010 1:56 pm

    kayaknya kalo asam pedas lebih enak

  4. August 16, 2011 7:04 am

    sedapnya x sabar nak bt petang nih. ty tuan yg bg resepi..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 29 other followers

%d bloggers like this: