Skip to content

Kacang Kuda Rebus

May 2, 2010

Kami sekeluarga memang amat menggemari makan kacang… lebih-lebih lagi kacang rebus! Tak kiralah samada kacang tanah atau kacang kuda yang direbus. Kacang yang direbus lebih sihat berbanding dengan kacang yang digoreng. Ramai yang menghindari kacang sebab takut jerawat naik, tapi hakikatnya kacang adalah makanan yang sangat kaya dengan vitamin B.

Saya suka menyediakan kacang kuda rebus ketika nak pergi berpiknik. Makan kacang ni sambil bersembang-sembang dengan cik abang sambil menatap laut atau air terjun memang best.

Cara nak menyediakannya senang saje!. Rendam dahulu kacang ni semalaman supaya ia kembang. Esok paginya bolehlah di rebus hingga lembut. Jangan lupa masukkan sedikit garam agar ia tidak terlalu tawar.

Kalau nak kelainan  (Indian style) boleh tumis dengan bawang besar hiris, cili kering yang dipotong-potong, biji sawi, daun kari dan sedikit serbuk kunyit. Masukkanlah kacang yang telah direbus tadi, goreng seketika! bolehlah di angkat dan di hidangkan.Kali ni saya tak buat kerana saya lebih suka yang kosong saja!!

About these ads
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 29 other followers

%d bloggers like this: