Skip to content

Bubur Pulut Hitam

April 20, 2010

Tiba-tiba teringin benar saya, menikmati bubur pulut hitam dessert kesukaan saya…  Sedap sangat di makan panas atau sejuk dengan kuah santan pekat. Walaupun orang lain tak boleh makan banyak sebab ia agak muak… tapi saya pula boleh makan banyak dan  berulang-ulang hingga kenyang… Malam ni tak payahlah saya makan nasi!…..

Resepi Bubur Pulut Hitam

3 cawan beras pulut ( direbus dengan secukup air hingga lembut dan pekat)
3/4  cawan gula  ( boleh tambah atau kurang ikut kemanisan yang di inginkan)
1  cawan susu cair

Cara penyediaannya

1. Satukan beras pulut yang telah direbus hingga lembut, susu cair dan gula.
2. Kacau dan masak hingga rata kemudian sesuaikan rasa dan angkat.

Untuk Kuah Santan.

1/2 biji kelapa parut
2 cawan air panas suam
secubit garam

Cara penyediaannya

1. Satukan dan kisar kelapa parut dan air suam  di dalam blender.
2. Perah dan ambil pati santannya.
3. Hidangkan bersama bubur pulut hitam tadi
4. Selamat menjamu selera!!

About these ads
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 28 other followers

%d bloggers like this: